LUAHAN HATI KAKITANGAN AWAM DI KEMENTERIAN KEWANGAN

Posted on Posted in Berita Semasa

Lanun Selat LUAHAN PERASAAN dari dlm MOF (Kementerian Kewangan)

Antara prinsip kebenaran, maruah bangsa & kerjaya

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.
Dibulan yang penuh kemuliaan ini, saya mengharapkan Allah swt berikan kekuatan untuk saya. Setelah memikirkan dengan mendalam, berdoa memohon kekuatan pertunjuk dariNya, maka saya rasakan amat wajar untuk saya perkatakan kebenaran ini walaupun agak berat dan membimbangkan masa depan saya.

Kemelut politik yang berlaku pasca PRU14 mendatangkan kesan yang besar dalam sejarah politik serta pentadbiran negara. Alhamdulilah saya berkhidmat sebagai pegawai PTD dengan gred M52 tidaklah sangat terkesan dari sudut ekonomi, namun dari aspek kerjaya ianya amat nyata kerana perubahan dasar & kepimpinan pasti banyak perubahannya, lebih2 lagi kerana saya berkhidmat di MOF, tempat yang sangat sibuk ketika ini dengan pelbagai perubahan yang sedang berlaku.

Apa yang ingin saya kongsikan ialah luahan rasa kecewa yang teramat sangat dengan politik keterlaluan dan kebencian oleh kepimpinan hari ini. Saya bersekolah peringkat menengah dahulu di SJKC, jadi sedikit sebanyak dapat memahami bahasa percakapan rakan Chinese.

Apabila pegawai Khas Menteri yang baru berkata pada Menteri tentang data2 kewangan berkaitan kadar hutang negara, ianya amat menyedihkan saya. Walaupun bercakap bahasa cina untuk elakkan dari pegawai2 lain tahu, tapi saya dapat tangkap juga kerana 5 thn bljr di SJKC.

Tuan2…percayalah, statistik ttg jumlah kadar hutang negara memang sengaja di ubah, dimanipulasikan untuk tujuan politik kerajaan kini & memburukkan kepimpinan lalu.

Ayat yang paling menyentap hati saya apabila si Tony berkata pada bos ‘public akan percaya walaupun kita tipu’. Cakap bahasa cina….
Bukan sekadar kerana prinsip kebenaran, ia juga menyentap maruah bangsa saya sbg org melayu apabila nyata kepimpinan kini melakukan sesuatu yang bertujuan mengaibkan kepimpinan melayu sblm ini.

Samada pembaca akan percaya atau tidak itu terpulang pada penilaian masing2. Yang nyata bagi saya kini, suasana di MOF amat menyedihkan apabila agenda untuk membongkar segala salah laku kerajaan dulu menjadi keutamaan. Rakyat dibohongi dengan data2 statistik yang dimanipulasikan.

Saya berharap saya dapat ditukar kan ke Kementerian yang lain selepas pendedahan ini menjadi viral. Itu lebih baik dari berdiam diri menyaksikan agenda jahat berlaku dalam pengetahuan kita.

Ikhlas dari M52 MOF

(Apa yang ditulis diatas tidak mengambarkan pendirian admin. Ia sekadar luahan hati seorang insan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satu paparan ‘screenshot’ yang telah di ambil dari halaman Facebook JMM dimana seorang pengguna facebook telah memuatnaik luahan hati seorang kakitangan awam yang bertugas di Kementerian Kewangan.  Dari luahan tersebut jelas menunjukkan betapa bangsa DAP ini semakin memperlekehkan rakyat dengan penipuan demi penipuan yang dibuat.