Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia

JMM buka peluang di China

Posted on Posted in Berita Antarabangsa, Berita Semasa
lanzhou utusan
Azwanddin Hamzah mengadakan perbincangan dengan wakil FTZ Lanzhou ketika lawatan beliau ke China.

KUALA LUMPUR 17 Mac – Peluang kepada usahawan-usahawan bumiputera untuk menghasilkan produk halal di Pusat Perdagangan Bebas (FTZ) Lanzhou, China, merupakan antara kejayaan diraih oleh Jaringan Melayu Malaysia (JMM) setelah dua tahun mengadakan rundingan dengan Lanzhou City District Comprehensive Free Trade Zone Development Co. Ltd.

Menurut JMM, rundingan itu telah berjaya meyakinkan pihak China untuk memberikan peluang kepada 2,000 usahawan bumiputera dan pengusaha produk halal di Malaysia agar diberikan keutamaan dan insentif yang istimewa di FTZ tersebut.

Antara kandungan persefahaman fasa pertama yang dimeterai oleh kedua-dua pihak ialah menyediakan lokasi di FTZ kepada 300 peniaga bumiputera yang layak serta diberikan peluang sewaan secara percuma selama tempoh dua tahun, segala urusan pendaftaran dipermudahkan, penterjemah bahasa Mandarin disediakan serta peluang untuk membina kilang.

“JMM telah membuat lawatan kerja rasmi ke Lanzhou pada 5 hingga 8 Julai 2015 dengan rombongan itu diketuai oleh Presiden JMM, Datuk Azwanddin Hamzah. Satu memorandum persefahaman (MoU) telah dimeterai de­ngan Lanzhou City District Comprehensive Free Trade Zone Development Co. Ltd.

“Seterusnya, satu unit Biro Usa­hawan Bumiputera Khas telah ditubuhkan untuk memudahkan segala perancangan serta merupakan penghubung antara semua usahawan yang beroperasi di Lanzhou,” jelas JMM dalam kenya­taan di sini hari ini.

JMM merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dilantik khas sebagai Wakil ASEAN bagi Pusat Hab Halal ke Lanzhou yang merupakan bandar kedua terbesar di barat laut China.

Bandar itu menjadi tumpuan yang menghubungkan wilayah China barat dengan wilayah China timur seterusnya sebagai lokasi utama penghubung ke Eropah.

Sebagai kesinambungan daripada usaha tersebut, JMM akan membawa delegasi yang dike­tuai oleh Datuk Bandar Lanzhou, Niu Xiang Dong ke Kuala Lumpur yang dijadualkan pada 10 hingga 15 April ini.

“Dalam lawatan rasmi itu, pelbagai rancangan telah disusun untuk delegasi ini antaranya mengadakan pertemuan dengan beberapa agensi kerajaan yang berpotensi untuk memper­kenalkan usahawan-usahawan di bawah penyeliaan mereka.

“Usahawan-usahawan yang berminat untuk bersama menjayakan program ini boleh meng­hubungi talian 03-42883365,” kata JMM.

204 thoughts on “JMM buka peluang di China

  1. It is actually almost close to impossible to encounter well-informed individuals on this theme, yet somehow you appear like you fully understand those things you’re posting on! Cheers

  2. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this site
    yourself? Please reply back as I’m attempting to create
    my very own website and want to learn where you got this from
    or what the theme is named. Thank you!

  3. you are truly a good webmaster. The web site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a great task on this matter!

Leave a Reply